Veelgestelde vragen

Tickets

Welke maatregelen moet ik nemen voor het Startschotgala?

 • Na het kopen van een kaartje voor het Startschotgala dien je de Close App te downloaden. Aan deze app wordt jouw ticket gekoppeld. Daarnaast wordt de Close App gebruikt voor alle essentiële communicatie over het Startschotgala.
 • Op de dag van het evenement moet je getest worden, door middel van een sneltest. De testlocaties worden hier op een later moment gecommuniceerd.
 • De sneltesten zijn gratis en vinden plaats op één van de door Fieldlab Evenementen aangewezen locaties, deze worden hier t.z.t. bekendgemaakt. We vragen je om zo dicht mogelijk bij huis een test af te laten nemen.
 • Indien je een positieve test voor COVID-19 hebt, kun je NIET naar het Startschotgala komen, maar ga je direct in quarantaine.
 • Je beantwoordt naar waarheid de triagevragen in de Close App, binnen 4 uur voor de start van het evenement.
 • Indien je één van de vragen van de gezondheidsverklaring met ‘ja’ beantwoordt, kom je niet naar het evenement.
 • Iedere bezoeker moet persoonlijk geregistreerd zijn en bereikbaar zijn voor de organisatie.
 • Je dient aanwijzingen vanuit de organisatie altijd op te volgen, zowel aanwijzingen die per mail/app of op een andere manier gegeven worden voorafgaand aan, tijdens en na afloop van het Startschotgala, als aanwijzingen die door vertegenwoordigers van de organisatie persoonlijk gegeven worden.
 • Op het festivalterrein is de 1,5 meter maatregel niet van kracht. Het dragen van een mondkapje en het nemen van hygiënemaatregelen is wel verplicht.
 • Buiten het festivalterrein dien je je te houden aan alle op dat moment geldende RIVM-maatregelen.

Lees hier alle voorwaarden en bijbehorende maatregelen waarmee je instemt op het moment dat je een kaartje voor het Startschotgala aanschaft.

Waar en wanneer kan ik kaarten kopen en wat kost dat?
Een kaartje voor het Startschotgala kost € 30,- per persoon (inclusief servicekosten). De kaartverkoop voor het Startschotgala start op vrijdag 16 april om 11.00 uur. Kaarten zijn alleen verkrijgbaar via www.startschotgala.nl. Kaarten zijn niet overdraagbaar. Koop dus nooit een ticket via derden, ook niet via Ticketswap!

Hoeveel tickets kan ik per persoon bestellen?
Je kunt maximaal 4 tickets bestellen. Let op! Alle tickets zullen direct gepersonaliseerd moeten worden, dus zorg dat je de gegevens van de overige personen bij de hand hebt. Dit kan later niet meer gewijzigd worden. Daarnaast geldt dus ook dat de tickets niet overdraagbaar zijn.

Is er een minimum-/ en maximumleeftijd voor het Startschotgala?
De minimumleeftijd voor toegang tot het Startschotgala is 16 jaar. Er wordt uiteraard alleen alcohol geschonken aan personen van 18 jaar en ouder. Hier wordt op gecontroleerd tijdens het evenement. Verder verwijzen we je door naar de richtlijnen van het RIVM.

Wanneer ontvang ik mijn ticket?
Het kaartje waarmee jij naar het Startschotgala kunt is op de dag van het evenement zichtbaar in de Close App. Je ontvangt automatisch een notificatie wanneer jouw ticket zichtbaar is. Wel ontvang je direct na het kopen van een kaartje een bevestigingsmail.

Als ik zelf niet meer kan gaan, kan ik mijn kaartje dan verkopen aan een vriend?
Nee, het toegangsbewijs is persoonlijk en niet overdraagbaar. Als voorwaarde geldt o.a. dat jij als ticketkoper geregistreerd moet staan en bereikbaar voor de organisatie moet zijn. Daarnaast moet de naam op het ticket ook overeenkomen met de naam op de uitslag van de sneltest die je op de dag van het Startschotgala moet laten afnemen.

Mag ik met mensen buiten mijn eigen huishouden naar het Startschotgala?
Ja, je mag met mensen van buiten jouw huishouden het Startschotgala bezoeken.

Ik zit in een rolstoel en wil graag naar het Startschotgala. Kan dat?
Ja, natuurlijk! Er zijn geen speciale tickets voor rolstoelgebruikers, je kunt een regulier ticket aanschaffen. Er is een mindervalidetoilet aanwezig op het Startschotgala. Houd er wel rekening mee dat het festivalterrein niet overal even rolstoelvriendelijk is, we staan immers met z’n allen in een weide.

Ik ben positief getest en mag niet gaan. Krijg ik mijn geld terug?
Ja, indien jij bij de test voorafgaand aan het Startschotgala een positief resultaat ontvangt, kun je het event niet bezoeken en niet meedoen aan het onderzoek. De kosten voor het toegangsbewijs worden vergoed. Wij vragen je om je te melden via [email protected].

 

Apps

Welke apps moet ik downloaden voordat ik naar het Startschotgala ga?

 • Close App
 • CoronaCheck-app
 • CoronaMelder App

Ben ik verplicht om mijn 06-nummer af te geven bij het kopen van een kaartje?
Ja, door het invullen van jouw 06-nummer en het downloaden van de Close App, zorgen wij ervoor dat jouw ticket voor het Startschotgala, plus de bijbehorende informatie, aan jou als persoon gekoppeld zijn.

Waarom moet ik de Close App downloaden?
Via de Close App kunnen wij jou voorzien van alle essentiële informatie omtrent het Startschotgala. Je ontvangt persoonlijke instructies via de Close App. Heb je een vraag? Dan vind je er een uitgebreide FAQ en kun je contact opnemen. Ook wordt jouw ticket verstuurd binnen de Close App.

Waar kan ik de Close App downloaden?
Klik hier om de Close App te downloaden. Je vindt de Close App ook gewoon in de iOS App Store en in de Google Play

Waarom is het downloaden van de Close App een vereiste?
Om het Startschotgala te bezoeken is het installeren van de Close App op je smartphone een vereiste. De reden hiervoor is dat het Startschotgala een proefomgeving is waarin door Fieldlab Evenementen wordt onderzocht hoe evenementen met grotere bezoekersaantallen op termijn weer veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd. De Feestfabriek vindt het belangrijk om een bijdrage te kunnen leveren aan dit onderzoeksproces en een toekomst waarin evenementen en festival weer plaats kunnen vinden in alle vrijheid. Dergelijke proefopstellingen, noodzakelijke apps en het kunnen overleggen van testresultaten horen daar, wat de Feestfabriek betreft, in de toekomst niet bij. Het Startschotgala vormt hopelijk het startschot naar betere tijden en een Zwarte Cross en Mañana Mañana in alle vrijheid.

Ik heb een vraag over de Close App. Kunnen jullie mij helpen?
Voor technische vragen over de Close App kun je vanuit de app contact opnemen door een mail te sturen naar [email protected]. Om jouw vraag zo goed mogelijk in behandeling te kunnen nemen, is het belangrijk dat jij jouw 06-nummer doorgeeft in de mail en om te laten weten dat het om het Startschotgala gaat.

Waarom moet ik de CoronaCheck-app downloaden?
Iedere bezoeker van het Startschotgala wordt gevraagd om de CoronaCheck-app te gebruiken om een negatief testresultaat te tonen bij de ingang van het evenement. Je kunt de app downloaden via https://www.coronacheck.nl/, in de iOS App Store of in de Google Play Store.

Ik heb een vraag over de CoronaCheck-app. Kunnen jullie mij helpen?
De meestgestelde vragen over de CoronaCheck-app vind je op https://www.coronacheck.nl/nl/faq. Voor (technische) vragen over de CoronaCheck-app kun je contact opnemen door te bellen naar 0800-1421 (gratis, van maandag t/m zondag bereikbaar tussen 08:00 - 20:00 uur). Of stuur een e-mail naar [email protected].

Ben ik verplicht de CoronaMelder App te installeren?
Iedere bezoeker aan het Startschotgala wordt dringend verzocht om de CoronaMelder App te gebruiken ten minste vanaf 14 dagen vóór het event tot en met 14 dagen na het event. Je kunt de app downloaden via https://coronamelder.nl/.

Ik heb een melding ontvangen via de CoronaMelder App, wat nu?
Als je een melding krijgt, ben je dicht bij iemand geweest die later corona bleek te hebben. Raak dan niet in paniek: het is niet zeker dat jij dan ook corona hebt. Je hebt extra kans gelopen op besmetting: misschien heb je corona. Als uit een melding in de CoronaMelder-app blijkt dat je in de buurt bent geweest van een besmette persoon, kun je je direct laten testen, ook als je (nog) geen klachten hebt. Alle informatie daarvoor staat in de tekst van de melding. Bel 0800-1202 of ga naar coronatest.nl om een gratis coronatest aan te vragen.

Ik heb een vraag over de CoronaMelder App. Kunnen jullie mij helpen?
De meestgestelde vragen over de CoronaMelder vind je op https://coronamelder.nl/nl/faq. Voor (technische) vragen over de CoronaMelder kun je contact opnemen door te bellen naar 0800-1280 (gratis, van maandag t/m zondag bereikbaar tussen 08:00 - 20:00 uur). Of stuur een e-mail naar: [email protected]

 

Testen & Gezondheid

Waar en wanneer kan ik mij laten testen?
De sneltesten zijn gratis en vinden plaats op één van de door Fieldlab Evenementen aangewezen locaties bij jou in de buurt. We vragen je om zo dicht mogelijk bij huis een test af te laten nemen op de dag van het Startschotgala. In de Close App staat t.z.t meer info over waar en wanneer je je kan laten testen. Hier kun jij ook direct de test voor 5 dagen na het evenement inplannen.

Kan ik mij ook op een ander moment / andere locatie laten testen?
Je kunt je enkel laten testen op de aangewezen locaties binnen de aangewezen tijden. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat jij jouw uitslag op tijd binnen hebt, kunnen de uitslagen meegenomen worden in de onderzoeken en kunnen wij jou deze test gratis aanbieden. Het is helaas niet mogelijk om je op een ander moment of andere locatie te laten testen.

Moet ik meedoen aan het onderzoek bij het Startschotgala?
Ja. Je kunt bijvoorbeeld gevraagd worden om antwoord te geven op onderzoeksvragen in de Close App, je temperatuur te laten meten of een mondmasker/faceshield te dragen gedurende het Startschotgala. Je bent verplicht gehoor te geven aan verzoeken die in het belang van het onderzoek worden gedaan. Kijk voor meer informatie naar de voorwaarden.

Moet ik in quarantaine als ik naar het Startschotgala ga?
Nee, je hoeft niet in quarantaine. Wel vragen we je de sociale contacten te beperken en risicogroepen te vermijden.

Moet ik een mondkapje op?
Ja, het dragen van een mondkapje op het Startschotgala is verplicht. Je dient zelf een mondkapje mee te nemen.

Hoe toon ik mijn testbewijs bij de ingang?
Je ontvangt jouw uitslag binnen een uur na het afnemen van de test. Vervolgens maak je gebruik van de nieuwe CoronaCheck App van de overheid. Met de CoronaCheck kun jij jouw negatieve testresultaat omzetten in een QR-code, die snel kan worden gescand bij de ingang. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen over de CoronaCheck App? Kijk dan op https://www.coronacheck.nl/ of neem contact op met de CoronaCheck Helpdesk via 0800-1421 of [email protected].

Wordt er een gezondheidscheck gedaan?
Ja, naast het testen wordt vooraf via de Close App en bij aankomst ook een gezondheidscheck gedaan. Daarbij raden wij jou dringend aan je na 5 dagen na het Startschotgala opnieuw te laten testen. Kijk voor alle voorwaarden hier.

Mag ik ook naar het evenement als ik al gevaccineerd ben? En moet ik mij dan laten testen?
Ja, als gevaccineerde ben je ook van harte welkom op het Startschotgala. Je moet wel, net als de  rest, gewoon een test doen voorafgaand aan de show en je moet een negatief testresultaat aan de deur kunnen laten zien. Dit mede omdat het nog onbekend is of je na een vaccinatie nog besmettelijk kunt zijn. Je laat je ook vijf dagen na het Startschotgala nog eens testen. De testen zijn gratis en vinden plaats op één van de door Fieldlab Evenementen aangewezen locaties.

Ik heb klachten, maar ik ben negatief getest. Mag ik naar het Startschotgala?
Nee, want je komt dan niet door de gezondheidscheck die vooraf afgenomen wordt. Houd je aan de RIVM richtlijnen.

Ik ben positief getest en mag niet gaan. Krijg ik mijn geld terug?
Ja, indien jij bij de test voorafgaand aan het Startschotgala een positief resultaat ontvangt, kun je het event niet bezoeken en niet meedoen aan het onderzoek. De kosten voor het toegangsbewijs worden vergoed. Wij vragen je om je te melden via [email protected].

Iemand in mijn huishouden heeft corona, maar ik heb nergens last van. Mag ik naar het Startschotgala?
Nee, dit mag helaas niet. Wij beroepen ons op de richtlijnen van het RIVM.

Wordt het (bar)personeel van het Startschotgala ook getest voorafgaand aan het event?
Ja, ook het (bar)personeel wordt getest en heeft een negatieve testuitslag.

Moet ik na het Startschotgala in quarantaine?
Nee, we vragen de bezoeker rekening te houden (vijf dagen) met het feit dat er geen kwetsbare groepen worden bezocht. Daarnaast zal er na 5 dagen nog een test worden afgenomen, exacte datum, tijd en locatie zal via de Close App worden gecommuniceerd.

Wat als ik klachten krijg na het Startschotgala?
Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Maak dan online (https://coronatest.nl) of telefonisch (0800-1202) een afspraak voor een test bij een GGD Testplaats in de buurt. Je hoeft niet te betalen voor de test. Mocht je positief getest zijn laat dan weten aan de GGD dat je een pilot event hebt bijgewoond van Fieldlab.

 

Startschotgala 

Is er een tijdschema bekend?
Er is nog geen tijdschema bekend. Zodra dit wel het geval is zullen we dit overal communiceren.

Moet ik een mondkapje op?
Ja, het dragen van een mondkapje op het Startschotgala is verplicht. Je dient zelf een mondkapje mee te nemen.

Mag ik dansen en meezingen met mijn favoriete nummer tijdens het Startschotgala?
Zeker weten! Of beter gezegd: dat moet! Ach ja, stilstaan is toch onmogelijk op dit prachtfestijn. De 1,5 meter maatregel is niet van kracht op het Startschotgala. Dus beter dans je alsof je leven ervan afhangt. Meezingen mag uiteraard ook. Laat die longetjes het uitgieren!

Doen jullie ook iets aan duurzaamheid?
Zeker wel! Op het Startschotgala wordt afval gescheiden ingezameld en maken we gebruik van statiegeld biertrays i.p.v. kartonnen trays.

Kan ik mijn handen wassen en ontsmetten op het festivalterrein?
Absoluut! Er zijn voldoende waterpunten en ontsmettingsmogelijkheden aanwezig op het Startschotgala. Was je handen dan ook vaak en langdurig!

Kan ik gedurende het Startschotgala het terrein verlaten?
Dat kan, maar je kunt er daarna helaas niet meer op. Als je het festivalterrein verlaat, dan is dat definitief.

 

Praktisch

Hoe kom ik op het Startschotgala?
Op de fiets, met de auto: waar jouw voorkeur naar uitgaat. Er zijn gratis parkeerplaatsen en fietsenstallingen aanwezig. Klik hier voor meer info over de bereikbaarheid en parkeergelegenheid.

Hoe voorkomen jullie drukte bij de ingang van het Startschotgala?
Door het gebruik van tijdsloten wordt drukte bij de ingang zoveel mogelijk voorkomen. Het dringende verzoek is dan ook om je aan het tijdslot te houden. Het tijdslot waarin jij bent ingedeeld wordt vooraf gecommuniceerd in de Close App. Daarnaast worden de RIVM richtlijnen zoals die gelden voor het dagelijks verkeer (1,5 meter afstand, groepsgrootte), bij de ingang gehanteerd.

Zijn er kluisjes?
Yes! Deze zijn (beperkt) aanwezig.  

Kan ik pinnen op het Startschotgala?
Zeker weten. Graag zelfs.

Hoe kan ik mijn consumpties betalen op het Startschotgala?
Met munten die alleen geldig zijn voor dit evenement. Op verschillende plekken op het evenemententerrein kun je munten kopen. De muntprijs is € 2,70,-.

Mag ik eten en/of drinken meenemen naar het Startschotgala?
Nee, dat is niet toegestaan. Er zijn voldoende eet- en drinkgelegenheden op het terrein aanwezig.

Mag ik een segretje opsteken in de tent?
In afgesloten ruimtes en in tenten mag NIET gerookt worden. Ook e-smoken wordt daar niet geaccepteerd. Als organisatie worden wij hierop gecontroleerd en (flink) beboet, dus is het logisch dat wij daar zelf op het festivalterrein ook op gaan controleren. Rook je in een tent of afgesloten ruimte, dan riskeer je een boete van € 70,-.

Is er WiFi op het terrein van het Startschotgala?
Nee, er is helaas geen publiekswifi beschikbaar op het Startschotgala.

Mag ik mijn camera meenemen naar het Startschotgala?
Je mag alleen jouw mobiele telefoon en een kleine compacte digitale camera meenemen om opnames voor privégebruik te maken. Selfiesticks, professionele camera’s (met verwisselbare lenzen), film-, geluids-, Go Pro toestellen en andere beeldopnameapparatuur zijn dus niet toegestaan.

Mag mijn Argentijnse Dog Gradje mee naar het Startschotgala?
Nee. Honden, cavia’s, baardagamen en andersoortige viervoeters zijn niet toegestaan op het Startschotgala. 

Is er een mogelijkheid tot overnachting bij het Startschotgala?
Helaas is het niet mogelijk om te overnachten bij het Startschotgala.

FAQ Fieldlab

Fieldlab Evenementen, wat houdt dat in?
Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector, verenigd in het EventPlatform, de Alliantie van Evenementenbouwers en de Overheid. Het heeft als hoofddoel de evenementenbranche terug naar het oude normaal te brengen. Het is mede opgezet met wetenschappers en kennisinstellingen, de Topsectoren Creatieve Industrie en Life, Sciences & Health en CLICKNL. Het programma wordt ondersteund door de ministeries van VWS, OCW, EZK en JenV.

Wat zijn pilot events?
Pilot events zijn praktijkonderzoeken rondom bestaande evenementen. Deze onderzoeken zijn gericht op het verkrijgen van kennis en data om in de toekomst weer veilig en verantwoord evenementen, met een grotere bezoekerscapaciteit, te kunnen organiseren.

Ik wil graag naar het Startschotgala. Waar kan ik me aanmelden?
De kaartverkoop voor het Startschotgala start op vrijdag 16 april om 11.00 op www.startschotgala.nl. Belangrijk om te weten is dat een (gratis) coronatest, op de dag van het evenement en de tweede test vijf dagen na het evenement, voorwaarde zijn voor een bezoek. Check hier alle voorwaarden.

Wie organiseert de pilot events?
Er zijn diverse organisatoren van de pilot events, waaronder de Feestfabriek Alles Komt Goed BV.  Fieldlab Evenementen haakt, voor de uitvoering van de pilot events, aan bij bestaande evenementen.

Kan ik mijn toegangsbewijs overdragen als ik zelf niet kan gaan?
Nee, het toegangsbewijs is persoonlijk en niet overdraagbaar. Als voorwaarde geldt o.a. dat jij als ticketkoper geregistreerd moet staan en bereikbaar voor de organisatie moet zijn. Daarnaast moet de naam op het ticket ook overeenkomen met de naam op de uitslag van de sneltest die je op de dag van het Startschotgala moet laten afnemen.

Moet ik getest worden voordat ik een pilot event bezoek?
Ja, je moet vooraf (op de dag van het evenement) worden getest en je vult naar waarheid, een gezondheidsverklaring in. De coronatest wordt gratis aangeboden op een door Fieldlab Evenementen aan te wijzen locatie. Communicatie hierover volgt via de Close App. Via deze app kun je ook een afspraak maken.

Ik ben positief getest en mag niet gaan. Krijg ik mijn geld terug?
Ja, indien jij bij de test voorafgaand aan het Startschotgala een positief resultaat ontvangt, kun je het event niet bezoeken en niet meedoen aan het onderzoek. De kosten voor het toegangsbewijs worden vergoed. Wij vragen je om je te melden door een mail te sturen naar [email protected]

Moet ik gezond zijn om het Startschotgala te kunnen bezoeken?
Alleen negatief geteste personen mogen deelnemen aan de pilot evenementen. Iedere bezoeker wordt op de dag van het pilot evenement getest en moet een gezondheidsverklaring invullen.

Ik moet in quarantaine omdat ik in aanraking ben geweest met een besmet persoon. Kan ik dan nog wel naar een pilot event?
Nee, helaas. Hier gelden de regels van het RIVM.

Is de Corona-melder app verplicht voor deelname aan de pilot events?
Dit kan niet worden verplicht, maar wordt wel ten zeerste aangeraden.

Moet ik meedoen aan het onderzoek tijdens de pilot events?
Ja. De bezoeker kan bijvoorbeeld gevraagd worden deel te nemen aan een sneltest, zijn of haar temperatuur te laten meten of een mondmasker dan wel faceshield te dragen gedurende het pilot event. De bezoeker is verplicht gehoor te geven aan verzoeken die in het belang van het onderzoek worden gedaan.

Mag ik ook naar het Startschotgala als ik gevaccineerd ben? En moet ik mij dan ook laten testen?
Als je gevaccineerd bent, ben je ook van harte welkom op het Startschotgala. Eén van de voorwaarden voor deelname aan de pilot events is onder andere het overleggen van een negatieve testuitslag door middel van een coronatest die op de dag van het evenement is afgenomen. Deze test wordt afgenomen op een aangewezen locatie. Je wordt ook vijf dagen na het event nogmaals PCR getest. Ook al ben je gevaccineerd, dan geldt nog steeds dat een negatieve uitslag van een coronatest verplicht is voor deelname. Het Startschotgala is onderdeel van een zorgvuldig uitgewerkt onderzoeksplan waarbij de voorwaarde van een negatieve testuitslag vaststaan. Mede omdat het nog onbekend is of je na een vaccinatie nog besmettelijk kunt zijn. De gratis testen vinden plaats op één van de vier door Fieldlab Evenementen aangewezen centrale locaties.

Ik ben positief getest, maar heb al Corona gehad. Kan ik dan alsnog naar een pilot event komen?
Nee, één van de voorwaarden om aanwezig te kunnen zijn bij een test event, is het kunnen tonen van een negatief testresultaat. Dat geldt ook voor ex-Coronapatiënten, waarvan bekend is dat zij nog enige tijd na herstel, positief getest kunnen worden. Wij kunnen echter hiervoor helaas geen uitzondering maken.

Ik heb geen BSN-nummer en/of DigiD. Kan ik dan deelnemen?
Nee, een BSN-nummer is noodzakelijk om een coronatest te kunnen doen en zonder negatieve coronatest is deelname niet mogelijk. DigiD is nodig voor het ontvangen, lezen en tonen van je uitslag.